LPT – Laser PhotoTherapy


Behandling med laserlys LPT – Laser PhotoTherapy
Behandling med laserlys er overførsel af energi til cellerne. Laserlysets energi trænger igennem huden og igangsætter cellernes funktioner. Derved styrkes immunforsvaret og blodgennemstrømningen. Det faktum at laserlys påvirker kroppens immunforsvar og evne til hurtigere at hele ved sygdom og skader gør, at anvendelsesmulighederne for behandling med laserlys er mange. Laserbehandling med LPT, er modsat andre kendte termiske behandlingsformer som ultralyd, kortbølger, radiobølger, elektroterapi, IR m.fl., direkte overførelse af energi til cellerne.

De første lasere man brugte til behandling, havde en lasereffekt på max. 5 mW. Op i gennem 80’ og frem til slutningen af 90’ var laserens effekt øget til 150 mW og virkningen af laserlyset blev samtidig mere dokumenteret.

I dag er den mest brugte laser til LPT behandling på 500 mW, men der fås også LPT lasere, med en effekt på helt op til 12.000 mW. Mange behandlere har tilpasset en eller flere af laserens egenskaber til netop deres behandlingsform. Her har patienterne oplevet en smertefri behandling, der fint kan gå i hånd med andre behandlingsformer. Enten i form af at laseren bruges til en for- eller efterbehandling i forbindelse med ordinære behandlinger eller som selve behandlingen. LPT er godkendt som medicinsk behandlingsmetode. Laserbehandling er i dag en fuldt ud anerkendt behandlingsform. Bl.a. har Norges sundhedsmyndigheder den 01.07.2001 godkendt brugen af laserbehandling (LPT) inden for smerte- og helingsbehandling foretaget hos autoriseret behandlere.

De Amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA har godkendt brugen af LPT til bla. Smerte- og sårbehandling og til behandling af seneskedehindebetændelse (CTS – Carpal Tunnel Syndrome). I EU er laserudstyr til LPT, CE-mærket som medicinsk behandlingsudstyr, eks. CE-0123 (TÜV) og dermed generelt godkendt som en medicinsk behandlingsmetode til smerte- og helingsbehandling. Offentliggørelsen i The Lancet, 2009, med laser til smer tebehandlingen af nakkeskader (Neck pain), blev set som et stort skridt frem i mod en fuld anerkendelse af laserlyset positive egenskaber til behandling. Daglig bruger mange læger, dyrlæger, tandlæger og fysioterapeuter og specielt mange alternative behandlere laserlys i deres behandlinger. Det skyldes det faktum, at flere og flere behandlere har indset de mange muligheder, laserlyset har og at der i dag er over 6000 publicerede, videnskabelige undersøgelser og forsøg fra verden der viser, at bestemte bølgelængder og energier, har stor positiv effekt på en række lidelser og behandlingsmetoder.